image

Opvang

Het komt regelmatig voor dat iemand zonder verblijfsvergunning urgent een slaapplek nodig heeft, voor de korte of langere termijn. Je kunt je hiervoor aanmelden, zodat wij je kunnen benaderen indien opvang nodig is. Natuurlijk ben je altijd vrij om nee te zeggen als het op dat moment niet uitkomt.

Ja, ik wil graag (tijdelijke) opvang bieden!

Wanneer jij iemand een tijdelijke opvangplek biedt, dan zorgen wij voor de rest; leefgeld, (medische) zorg en juridische begeleiding. Het is niet strafbaar om opvang te bieden aan iemand zonder verblijfsvergunning, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets doet wat niet mag. Wel kan het consequenties hebben voor mensen die een uitkering ontvangen.

Wij blijven niet stilzitten wanneer er een tijdelijke opvangplek is gevonden voor iemand. Er wordt direct bekeken of er medische zorg nodig is en hoe we juridische hulp kunnen verlenen om een verblijfsvergunning te regelen. Dit doen wij samen met advocaten. Vaak kunnen mensen namelijk met nieuw bewijs en goede begeleiding alsnog een verblijfsvergunning krijgen, maar daar is kennis, ervaring, geld en tijd voor nodig. Neem daarom contact op met ons wanneer je graag meer informatie wilt over het bieden van opvang. 

Wil je meer weten of een afspraak maken?
Stuur een mailtje naar STIL: info@stil-utrecht.nl. Of lees hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.

 

Je kunt hier een interview met een gastadres lezen, hoe ervaren zij het om met hun gezin opvang te bieden aan mensen die anders op straat stonden?

 

Je kunt hier een interview lezen met Anna, tot 1 september 2021 opvangcoördinator bij STIL. Zij vertelt over het netwerk van gastadressen van STIL. Wat zijn het voor mensen en hoe ervaren zij het om een cliënt van STIL in huis te hebben?

 

Veelgestelde vragen

  • Wie krijg ik in huis als ik opvang kan bieden?

    De groep mensen die opvang nodig heeft, is heel divers. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met jouw voorkeur wanneer je iemand in huis wilt nemen. Het gaat om vrouwen, mannen en kinderen van verschillende nationaliteiten, achtergronden en religies. De taal die ze spreken wisselt.

  • Hoelang komt er iemand bij mij wonen?

    Dat hangt uiteraard af van jouw eigen keuze en de behoefte van de noodhulp. Over het algemeen wisselt dit van enkele dagen tot weken voor de korte termijn, en gaat het over meerdere maanden of, in uitzonderlijke gevallen, jaren voor de lange termijn. Er worden altijd duidelijke afspraken gemaakt zodat je weet waar je aan toe bent.

    Als je graag voor onbepaalde tijd opvang wilt bieden, dan spreken we eerst een termijn af van bijvoorbeeld drie maanden. Deze kan steeds opnieuw verlengd worden als iedereen dit wil.

  • Is er een proeftijd om te wennen?

    Jazeker. De proeftijd wordt, net zoals de termijn, aan het begin van de opvang afgesproken. Meestal is deze gewenningsperiode enkele dagen of weken.

  • Welke afspraken worden er gemaakt?

    Het is een goed idee om verschillende afspraken vast te leggen over de woonsituatie. Bijvoorbeeld over privacy, sleutels, welke gedeeltes van het huis niet toegankelijk zijn en wat de regels omtrent bezoek zijn. Ook is het handig om te bespreken of er wel of niet samen wordt gegeten, of dat er bepaalde restricties zijn over vlees klaarmaken.

  • Kan ik iemand van STIL bereiken in geval van nood?

    Er is altijd een telefoonnummer voor noodgevallen. Je krijgt het mobiele nummer van een vaste medewerker en je kan contact opnemen met het kantoor van STIL. Ook kan STIL bemiddelen bij eventuele communicatieproblemen.

  • Is er materiële hulp beschikbaar?

    Emmaus Utrecht biedt op meerdere manier ondersteuning voor mensen in opvang bij STIL. Kleding, meubels en lakens kunnen via de verschillende locaties worden geregeld. Indien het noodzakelijk is, kan STIL ook een voedselpakket regelen. Daarnaast verstrekken wij drogistproducten aan cliënten. Iedereen die via STIL in particuliere opvang zit krijgt bovendien een (zeer bescheiden) wekelijkse bijdrage om van te leven en we vergoeden medische en juridische (reis)kosten van de cliënt.

  • Vergoedt STIL mijn kosten?

    Helaas kan STIL geen vaste lasten of andere gemaakte kosten voor opvang vergoeden. Ons budget is zeer beperkt en dus moeten we keuzes maken.

  • Welke begeleiding wordt er van mij verwacht naast opvang?

    Het is geheel aan jou op welke manier je iemand verder wilt begeleiden. Vaak worden afspraken gemaakt over bv. begeleiding bieden wanneer iemand naar de huisarts of dokter moet, of een eerste keer naar school. Ook is het handig als je iemand wegwijs maakt op het gebied van boodschappen halen in de buurt.

  • Kan ik de opvang per direct beëindigen in geval van conflict?

    STIL heeft duidelijke afspraken met alle betrokken dat opvang per direct wordt beëindigd in geval van diefstal, geweld, seksisme en racisme.

“Mensen hebben een plek nodig om te slapen en wij hebben daar ruimte voor. En 't is een (klein) protest tegen de manier waarop migranten en mensen zonder papieren in Nederland worden mis/behandeld. Opvang kan dat niet goedmaken, zeker die ongelijkwaardigheid niet, maar misschien helpt het iets”.
Matthea (33 jr, biedt samen met haar man Neeldert opvang, steeds voor een of twee weken)
"Ik hoorde dat STIL vaak dringend opvang zoekt voor mensen. Daarom hebben wij twee jonge Eritrese vrouwen voor een paar weken in huis genomen. Het was gezellig en paste ook prima bij ons gezin. Het is ook mooi om te zien dat het al onze levens verrijkt, je leert namelijk zoveel van elkaar." – A., getrouwd, moeder van 2 kinderen