Guvernul grec va prezenta curând o strategie națională pentru digitalizarea agriculturii care a câștigat deja sprijinul fermierilor și al Comisiei Europene, scrie EURACTIV.com.

Grecia a reușit să depășească, în acest an, programul de austeritate impus de FMI și Comisia Europeană timp de opt ani, iar guvernul de stânga caută măsuri de stabilizare a economiei și de încurajare a creșterii.

Un studiu recent al băncii centrale a relevat că, dacă Grecia îmbunătățește standardizarea și operaționalizarea din sectorul agro-alimentar, 200.000 de noi locuri de muncă vor fi create, iar beneficiile pentru economie se vor ridica la peste 12 miliarde de euro, scrie EURACTIV.com.

Proiectul „transformarea digitală a agriculturii din Grecia” este primul proiect național de infrastructură digitală din Europa și este dezvoltat de Ministerul pentru Politică Digitală, Telecomunicații și Media de la Atena, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, și se bazează pe tehnici de agricultură de precizie.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC), statele membre UE își vor dezvolta propriile strategii de introducere a inovațiilor în agricultură, în funcție de propriile nevoi. 

„Experiența actualei PAC, aplicată în 28 de state membre cu climate, metode de producție și tradiții diferite, arată că Bruxelles-ul nu mai poate determina ce trebuie să facă fiecare stat membru”, a explicat comisarul european Phil Hogan, într-un interviu acordat recent EURACTIV România. De aceea, în noua PAC, statele UE vor construi programele de sprijin adecvate pentru a susține digitalizarea. „România, și nu Bruxelles-ul, va decide cum să procedeze”, a explicat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Grecia s-a înscris deja pe acest traseu creionat de Bruxelles. „Transformarea digitală a sectorului agricol este o stradă cu sens unic pe care trebuie să mergem împreună: statul, comunitatea academică, afacerile din sectorul rural, cooperativele, consultanții în domeniul agricol și, întâi de toate, fermierii, atât cei bătrâni, cât și tinerii, pentru a construi perspectivele de creștere ale sectorului agricol și în PAC post-2020”, a spus Stelios Rallis, secretar general pentru politici digitale la Ministerul Politicii Digitale.

Strategia propusă de Guvernul de la Atena se bazează pe Internetul lucrurilor (Internet of Things - IoT), și tehnologii din domeniul Big Data, iar toate datele vor aparține statului. Rallis a explicat că datele vor fi culese pe o platformă care va aparține statului grec și vor fi accesibile pentru toate părțile interesate.

În afară de fermieri, la platformă vor avea acces și cercetători și centrele academice. Astfel, platforma va crea bazele pentru noi inovații și crearea de noi aplicații în domeniul industriei alimentare și a protecției mediului, a explicat Rallis.

Proiectul urmărește să acopere, într-o primă fază, jumătate din terenurile arabile din Grecia și 20 dintre principalele culturi de export ale țării, cum ar fi bumbacul, cerealele, măslinele, vița de vie și citricele și va utiliza sistemul de localizare Copernicus. Platforma va strânge și date metereologice de la acest sistem, sateliții meteo și de la 6.500 de noi stații ce vor fi instalate în cele 13 regiuni ale țării, respectiv informații referitoare la temperatură, umiditate, calitatea aerului și a solului.

În urma procesării datelor, fermieriii ar putea fi avertizați nu numai asupra fenomenelor meteo extreme, ci vor primi și informări personalizate privind nevoia de irigații, fertilizare sau pesticide ale recoltei.

Comisia Europeană pare satisfăcută de planul guvernului de la Atena, pe care l-a descris drept o situație „win-win” pentru toate părțile implicate. „Digitalizarea sectorului agricol și agricultura de precizie au un potențial enorm de a îmbunătăți competitivitatea și sustenabilitatea producției agricole a UE, creând valoare adăugată și noi locuri de muncă în industria agro-alimentară”, a spus, pentru EURACTIV, Phil Hogan.

„Decizia guvernului grec de a combina trei posibilități este foarte incitantă și apreciez în special colaborarea ministerelor cu mediul academic și fermierii într-o abordare care aduce câștiguri tuturor părților implicate”, a adăugat comisarul european.

Și sindicatul fermierilor Copa-Cogeca a anunțat că susține toate inițiativele care oferă fermierilor posibilitatea de a alege dintre tehnologiile inovatoare varianta cea mai potrivită pentru afacerea lor.

Valoarea totală a proiectului de transformare digitală a sectorului agricol din Grecia este de 33,5 milioane de euro.